laparoskopik myom ameliyatı

Laparoskopi, karın bölgesinin karbondioksit uygulanarak şişirilmesi ve optik kamera yardımıyla şişirilmiş karın bölgesinin detaylı şekilde gözlemlenmesidir. Laparoskopi uygulamasıyla, gerekli durumlarda cerrahi işlemler de gerçekleştirilebilmektedir.

Kadın iç genital organlarının detaylı şekilde gözlemlenebildiği ve gerekli durumlarda müdahalelerin gerçekleştirilebildiği laparoskopik uygulamalar ile, rahim içerisindeki myomlar tedavi edilebilmektedir.

Myom Nedir?

Myomlar, rahim kasları ve dokularına bağlı olarak meydana gelen, halk arasında ‘ur’ adı verilen, iyi huylu tümör tipleri olarak tanımlanmaktadır. Myomlar, rahim kendi dokusunda ortaya çıkabildiği gibi zaman içerisinde gelişim gösterebilmekte ve çeşitli olumsuz etkilere sebep olabilmektedir. Dolayısıyla, myomların doğru tanısının yapılması oldukça önemli bir noktayı oluşturmaktadır.

Myomlar, 20-35 yaş aralığındaki kadınların yaklaşık %20-25’inde gözlemlenmektedir. Bu oran, yaşın ilerlemesi ve çeşitli faktörlerin etki oluşturmasıyla birlikte artış göstermektedir. 45 yaş üzeri kadınların yaklaşık %40’ında myom oluşumu gözlemlenmektedir. Bununla beraber, doğum yapmamış kişilerde ya da genetik sebeplerle myom oluşumu ihtimali artmakta, menopoz dönemi sonrası vücutta myom görülme olasılığında azalma meydana gelmekte ve myomların boyutlarında küçülme gözlemlenmektedir.

Myom Belirtileri Nelerdir?

Myomlar genel itibariyle, belirti göstermeden ve sağlık sorunlarına sebep olmadan gelişim göstermektedir. Myom teşhisi ise, başka şikayetler ya da rutin muayeneler amacıyla gerçekleştirilen tetkikler sırasında genellikle rastlantısal olarak teşhis edilmektedir. Bazı durumlarda ise, myomlar oluştukları rahim bölgesine göre çeşitli şikayetlere sebep olabilmektedir. Bu gibi durumlarda myomlar sebebiyle ortaya çıkan belirtileri şu şekilde sıralayabilmekteyiz;

  • Uzun süreli kasık ağrıları
  • Aniden ortaya çıkan kasık bölgesi ağrıları veya sızıları
  • Bel ağrıları
  • Düşük gerçekleşmesi
  • Kısırlık
  • Adet periyodik döngüsünde düzensizlik yaşanması
  • Aşırı ağrılı adet görme

Laparoskopik Myom Ameliyatı Hakkında

Laparoskopik myom ameliyatı, halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinmekte, teknik olarak laparoskopik myomektomi olarak adlandırılmaktadır.

Laparoskopik myom ameliyatı, minimal bir giriş cerrahisi yöntemidir. Minimal cerrahi girişi olması sebebiyle hastanın iyileşme süresi daha hızlı gerçekleşmekte ve kişi gündelik yaşamına daha çabuk dönebilmektedir. Laparoskopik myom ameliyatı öncesi ve sonrası, diğer yöntemlere göre daha konforlu olmaktadır. Başarı oranı oldukça yüksek olan laparoskopik myom ameliyatları, başarı oranı yüksek ve güvenilir yöntemler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Laparoskopik Myom Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Laparoskopik myom ameliyatı sırasında uygulanan prosedürleri şu şekilde sıralayabilmekteyiz;

  • Genel anestezi uygulanmaktadır.
  • Karın bölgesinde 2 ya da 3 adet olmak üzere, 0,5-1 cm’lik kesiler oluşturulmaktadır.
  • Yapılan kesiler aracılığıyla karın bölgesine karbondioksit gazı verilmekte ve karın bölgesi şişirilmektedir. Ardından karın içerisine kamera yerleştirilmekte ve myomlar gözlemlenmektedir. Karbondioksit gazı uygulanması ve laparoskop aletinin karın içerisine yerleştirilmesiyle, şişen karın bölgesinde mevcut olan sorunlar ve anormallikler daha detaylı şekilde gözlemlenebilmektedir.
  • Karın içi gözlemlendikten sonra kanamanın az olması amacıyla myom içine özel ilaçlar enjekte edilmektedir. Myomların olduğu rahim duvarına kesi yapılmaktadır. Yapılan kesilerden geçirilen tektolojik aletler yardımıyla myomlar rahimden tek tek çıkartılmaktadır. Laparoskopik yöntem, subseröz ve intramural myomlar için daha uygun bir yöntemdir.
  • Myomun çıkarılması sonrası, kalan boşluğun onarılması gerekmektedir. Genelde onarım iki kat halinde özel dikiş teknolojileriyle gerçekleştirilmektedir.
  • Myom, karında morselatör denile özel bir cihaz vasıtasıyla çıkarılmaktadır. Sonrasında, kanama kontrolü yapılmakta ve karın içerisindeki karbondioksit gazı boşatılarak operasyona son verilmektedir.

Laparoskopik Myom Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

Laparoskopik yöntem sırasında uygulanan teknikler, hem operasyonun başarısında hem de operasyon sonrası hastanın iyileşme aşamasında pek çok açıdan avantaj oluşturmaktadır. Bu avantajları şu şekilde sıralayabilmekteyiz;

  • Karın bölgesinde minimal kesiler yapılması, kozmetik açıdan iz kalma riskini düşürmekte, ortaya çıkabilecek ağrı, kanama, hastanede kalış süresi gibi durumlara olumlu etkiler oluşturarak iyileşme süresini hızlandırmaktadır.
  • Uygulanan teknikler itibariyle, enfeksiyon oluşma riski oldukça azdır.
  • Operasyon sonrası şikayetler ve ağrı kesici ihtiyacı daha az yaşanmaktadır.
  • Laparoskopik myom ameliyatında, açık ameliyata oranla daha az kanama meydana gelmektedir.
  • Karın içi yapışıklığı oluşma riski, diğer yöntemlere oranla daha azdır.
  • Hasta gündelik yaşamına daha hızlı şekilde dönebilmektedir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Vajinismus-tedavi-yontemleri
Jinekolojik-laparoskopi
Lazerle-vajina-beyazlatma