Histeroskopi Ameliyatı

Histeroskopi Ameliyatı Nedir?

Histeroskopi, rahim ağzı ve vajinadan histeroskop adı verilen optik bir cihazla rahim içinin detaylı şekilde gözlemlenmesi işlemidir. Histeroskopi, tanı amaçlı ya da ameliyat şeklinde gerçekleştirilebilmektedir. 

Rahimde söz konusu sorunların tespiti ve çözümü amacıyla, rahim ağzından ya da vajinadan giriş yapılarak rahimin içinin detaylı şekilde görüntülendiği uygulamalar, histeroskopi olarak adlandırılmaktadır. 

Histeroskopi uygulaması sırasında, cihaz desteğiyle vajina içerisine sıvı verilmekte ve rahim içinin şişmesi sağlanmaktadır. Rahim içinin şişmesiyle, söz konusu sorunla ilgili gözlem yapmak ya da sorunu teşhis etmek daha kolay gerçekleştirilebilmektedir. Histeroskopi cihazı yoluyla elde edilen rahim içi görüntüleri, bilgisayar ekranına yansıtılarak daha detaylı şekilde incelenebilmektedir. 

Histeroskopi ameliyatı, genel anestezi uygulanarak gerçekleştirilmektedir. Bu bakımdan ameliyat sırasında ağrı yaşanması söz konusu olmamaktadır. Rahim içerisinde mevcut olan sorunların tespitini, cihaz desteği ile daha kolay ve işlevli hale getiren histeroskopi uygulamasının çeşitli nedenleri olabilmektedir. 

Histeroskopi Ameliyatının Nedenleri Nelerdir?

Histeroskopi ameliyatı, genel anestezi uygulanarak gerçekleştirilen ve genellikle operasyon süresinin 30 dakikayı geçmediği işlemlerdir. 

Histeroskopi ameliyatının nedenleri, tanısal histeroskopi uygulanarak belirlenebilmektedir. Vajina temizlendikten sonra, cihaz girişi yapılarak bu cihaz yardımıyla alınan görüntüler ana ekrana yansıtılmakta ve detaylı şekilde görüntülenerek daha profesyonel şekilde üzerinde çalışmalar gerçekleştirilebilmektedir. 

Rahim İçi Yapışıklıklarının Tedavisinde Histeroskopi

Bazı kürtaj işlemleri sonrası, enfeksiyonlar, gebelik veya menopoz döneminde, rahim içi yapışıklıkları meydana gelebilmektedir. Rahim içi yapışıklıkları pek çok riski içinde barındırdığı gibi, kadınlarda gebelik sorununa da sebep olabilmektedir. Ayrıca, tedavi edilmeyen rahim içi yapışıklıklar hormonlara da etki ederek, hormonların işlevlerini de belli oranda azaltabilmektedir. 

Histeroskopi ameliyatı ile, rahim içerisindeki dönemlere bağlı ya da çeşitli sağlıksız işlemler sonrası oluşan yapışıklıklar hızlıca ve etkili şekilde tedavi edilebilmektedir. 

Myomların Tedavisinde Histeroskopi

Myomlar, iyi huylu rahim urlarıdır. Myomlar, tek ve büyük nitelikte olabildiği gibi, küçük ve çok sayıda da olabilmektedir. Müdahale edilmediği zaman çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirebilen myomların, histeroskopi yöntemi ile tanısı ve eş zamanlı gerçekleştirilen histeroskopi ameliyatıyla tedavisi mümkündür. 

Rahim içerisine yerleştirilecek cihaz ile, myomların bulunduğu bölge ve nitelikleri çok kolay ve hızlı şekilde tespit edilebilmektedir. Histeroskopi ameliyatı ile kişi myomlardan etkili şekilde kurtarılabilmektedir. 

Poliplerin Tedavisinde Histeroskopi

Polipler, iyi huylu et parçalarıdır. Ancak, müdahale edilmemesi durumunda rahim içerisinde farklı sorunlara sebep olabilmekte ve vücutta olumsuz etkiler oluşturabilmektedir. Polip oluşumu, östrojen hormonunun fazla salgılanmasına bağlı olarak daha hızlı ve belirgin şekilde karşımıza çıkabilmektedir. 

Histeroskopi ile bu et parçalarının tespiti ve yarım saatlik bir operasyon ile rahimden uzaklaştırılması mümkündür. 

Rahim İçindeki Septumların Tedavisinde Histeroskopi Ameliyatı

Rahim içi septumları, rahim içi perdeleridir. Rahim içi perdeleri, çeşitli nedenlerle meydana gelebilmektedir. 

Histeroskopi cihazı yardımıyla gerçekleştirilecek bir işlem ile rahim içi septumları tespit edilebilmekte, histeroskopi ameliyatı uygulanarak hızlıca ve başarılı yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. 

Histeroskopi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Histeroskopi ameliyatı, tanısal histeroskopinin daha ileri şekli olarak karşımıza çıkmaktadır. Histeroskopi ameliyatı, genellikle genel anestezi uygulanarak gerçekleştirilen operatif histeroskopi yöntemidir. Operatif histeroskopi yöntemi ile, rahim içerisindeki her türlü yapı ayrıntılı şekilde görüntülenebilmekte ve tespit edilen rahim içi bozukluklar rezektoskop adı verilen elektrocerrahi sistemiyle tedavi edilebilmektedir. 

Bazı durumlarda histeroskopi cihazının geçebilmesi için rahim ağzının açılması gerekebilmektedir. Buji isminde uzun ve ince bir çubuk kullanılarak rahim ağzının, histeroskopi ameliyatı uygulamasına uygun hale getirilmesi gerekebilmektedir. Sonrasında histeroskop yardımıyla hastanın rahim ağzından girilerek, monitör görüntüleri eşliğinde rahim içi detaylı şekilde görüntülenmektedir. Gerekli durumlarda histeroskop cihazının ucundaki yakıcı ya da kesici aletler kullanılarak, ilgili rahim sorunlarına hızlı ve etkili şekilde müdahaleler gerçekleştirilebilmektedir. 

Histeroskopi Ameliyatı Öncesi 

Histeroskopi ameliyatı öncesi, hastanın sağlık kontrollerinin eksiksiz şekilde yapılması gerekmektedir. Ameliyat sırasında olumsuz durumlara sebep olabilme ya da ameliyatın başarısı üzerinde olumsuz etkiler oluşturabilme ihtimaline karşılık, yapılması gereken belli başlı kontrolleri şu şekilde sıralayabilmekteyiz;

  • Hastanın sağlık öyküsü alınarak, genel sağlık durumu değerlendirilmelidir. 
  • Hastanın şikayetleri üzerine kesin teşhis ve tanılar gerçekleştirilmelidir. 
  • Hasta jinekolojik muayeneden geçirilmelidir. 
  • Hormon tedavisi uygulanabilmektedir. 
  • Ultrasonografi uygulanarak rahim içi bulguların netleştirilmesi gerekmektedir. 

Histeroskopi Ameliyatı Sonrası

Histeroskopi ameliyatı, hızlı şekilde gerçekleştirilen ve hastanın hayatında ciddi olumsuz etkiler meydana getirmeyen güvenli uygulamalardır. Histeroskopi ameliyatından birkaç saat sonra ya da bir günün ardından hasta taburcu edilebilmektedir.

Histeroskopi ameliyatı sonrası; rahim ağzı yaralanmaları, rahim içinde enfeksiyon oluşumu, kanama gibi durumlar meydana gelebilmektedir. Ayrıca anesteziye bağlı riskler ve komplikasyonlar ortaya çıkabilmekte, çok nadir karşılaşılsa da karın içinde sıvı birikimi meydana gelebilmektedir. 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Cinsel-saglik-icin-genital-hijyen-sart
Vajinismus-tedavisi-fiyatlari
Jinekolojik-laparoskopi