Vajinismus Tedavi Yöntemleri

Vajinismus tüm dünyada görülmekte olan cinsel bir problemdir. Cinsel ilişki esnasında korku, ilk gece korkusu ya da cinsel ilişki korkusu olarak tarif edilen bu problem çiftlerin doğru bir şekilde ilişkiye girmesine engel olmaktadır.

Cinsel ilişki sırasında birleşme anında panik atak tarzında gelişen bu korku; çarpıntı, aşırı korku, terleme ve heyecan olarak kendini göstermektedir. Bunun sonucunda da vajinismus nedeni ile cinsel birleşme engellenmiş olmaktadır. Vajinismus günümüz koşullarında kesin tedavi seçeneği bulunan cinsel bir sorun olarak görülmektedir. Ancak bazı kişilerde bu sorunun ertelenmesi ile birlikte tedaviden kaçılma ve hastalığın sorunları çözülmemektedir. Bu nedenle çiftlerin bu erteleme, geciktirme ve tedavi arayışından vazgeçmemeleri gerekmektedir. Bunun sonucunda da Vajinismusun Tedavi Yöntemleri ile hastalığın iyileşmesi sağlanmış olmaktadır.

Vajinismus Nasıl Belirlenir?

Vajina girişinde bulunan kasların ilişki esnasında istem dışı kasılması sonucunda birleşmenin ağrılı ya da imkansız bir hale dönüşmesi “vajinismus” olarak adlandırılmaktadır. Bu istem dışı gelişen vajina refleksleri, cinsel ilişki esnasında görülebildiği gibi tampon uygulamasında, doktor muayenesinde ve hatta kişinin kendi parmağı ile dahi tetiklenebilmektedir. Bu tabloda oluşan kas spazmları vajina girişini kapatmaktadır. Bunun sonucunda da cinsel birleşme imkansız hale gelmekte ve devam etmesi durumunda da ağrılı bir tabloya yol açmaktadır.

Birleşme esnasında vajinada görülen kas spazmları vücudun diğer kas grupları üzende de görülebilir. Bu spazmlar sonucunda soluk alma bozuklukları yaşanabilmektedir. Ancak birleşme anının sona ermesi ile birlikte vücutta bir gevşeme olmakta ve tüm kaslar eski durumuna geri dönmektedir. Tüm bu formlar her kadında değişiklik gösterebilmektedir. Bazı kadınlarda bu durumlar yalnızca birleşme anında görülürken, muayene ya da tampon koyulma esnasında herhangi bir sorun yaşamamaktadırlar. Bazı kadınlar ise; hiçbir nesnenin girmesine izin vermemektedir. Ayrıca bazı kadınlar penisin kısmen girişine izin verirken; ağrılı bir ilişki oluşmaktadır.

Vajinismus görülme sıklığı hakkında net bir bilgi paylaşmak mümkün değildir. Çünkü çiftlerin bu durumdan rahatsız olarak gizlediklerini söyleyebiliriz. Bu durumda da Vajinismusun Tedavi Yöntemleri geciktirilmekte ve uygulanacak tedavilerin boyutları da zorlaşmaktadır. Bu nedenle dünya üzerinde neredeyse yüz binlerce kadında görülen bu tablonun utanç duyulmadan giderilmesi için uzman bir hekime başvurulması önerilmektedir.

Kadıköy'de Vajinismus Tedavisi Yöntemleri

Vajinismusun Tedavi Yöntemleri içerisinde uygun tedavinin planlanması aşamasında, cinsel birleşmede yaşanılan ağrıların diğer tıbbi ve fiziksel durumlarının değerlendirilmesi ve elenmesi gerekmektedir. Özellikle kızlık zarı anatomisi bozuklukları, pelvis iltihabı, over kist, idrar yolları enfeksiyonları, mesane enfeksiyonları, vajina kuruluğu, vajina atrofisi, rijit, vajina prolapsusu, doğum travması, vajina enfeksiyonları ve vulva kanseri gibi jinekolojik hastalıklara ek olarak eklemleri tutan ya da eklemlerin kısıtlanmasına neden olan romatizma hastalıkları değerlendirilmektedir.

Tüm bu durumların değerlendirilmesi sonrasında hastalara hazırlanan Vajinismusun Tedavi Yöntemleri yaşanan olumsuz düşüncelerin değiştirilmesini hedeflemektedir. Birleşmeyi engelleyen ve korkuya neden olan nedenler ortaya koyularak bir tedavi planı oluşturulmaktadır. Bu nedenle vajinismus tedavilerinde “Psikoterapi” önemli bir yere sahiptir.

Psikoterapi tedavisinde ele alınan ilk konu gevşemedir. Gevşeme öğrenilmesi gereken bir kabiliyet ya da beceri olarak ele alınmaktadır. Bu nedenle gevşeme becerisi olmayan kişilerden sonuç alınamamaktadır. Psikoterapi bu tablonun ortay koyulmasında etkili olduğu kadar tedavi aşamasında tek başına yeterli olmamaktadır.

Gevşeme ya da rahatlamayı bilmeyen kişilerde bu tablo ankisiyeteye neden olmaktadır. Bunun sonucunda da kalp atım hızında artış, kaslarda gerilme, solunumda yüzeyselleşme ve tansiyonda yükseklikleri gibi durumlar kaçınılmaz olmaktadır. Ayrıca pelvik taban kasları da istem dışı kasılarak ilişki reddedilmektedir. Bu nedenle vajinismus tedavisinde asıl hedef bu kasların gevşemesini sağlamaktır.

Günümüzde pek çok kadın himenin yani kızlık zarının alınması ile vajinismus sorununun üstesinden geleceklerini sanmaktadırlar ya da bu şekilde yönlendirilmektedirler. Ancak himenin alınması sonucunda birtakım sorunların arttığını söylemek mümkündür. Hatta çoğu zaman bu zarın alınması ile nebde dokusu oluşmakta ve birleşmenin daha ağrılı olmasına yol açmaktadır. Ancak çok ender durumlarda zarın çok kalın olduğu ya da rijit bulunduğu tablolarda himen alınabilmektedir. Bu operasyon tek başına vajinismusun iyileşeceği ya da sorunun ortadan kaldırılacağı anlamını taşımamalıdır.

Vajinismusun Tedavi Yöntemleri belirlenirken kişinin durumu, vajinismusun derecesi, genital organların yapıları gibi etkenler değerlendirilerek bir teknik ve planlama oluşturulmaktadır. Bunun sonucunda doğru, etik ve bilimsel vajinismus tedavisi ışığında yüksek oranlarda başarı elde edilmektedir. Özellikle kegel egzersizleri, sonulun egzersizleri ve gevşeme egzersizleri ile birlikte cinsel terapiler kişinin kendi genital organını tanımasına ve pelvik taban kaslarını kontrol etmesine büyük katkı sağlamaktadır.

Günümüzde daha çok bilişsel ve davranışsal cinsel tedavi yöntemleri daha yaygın olarak tercih edilmektedir. Böylece hem ilk gece korkularının hem de genital alanlar ile ilgili bilgilerin daha net bir şekilde ele alınması sağlanmaktadır. Daha sonra uygulanan davranışsal terapilerde ise; uygulamalı olarak birtakım egzersizler hastalara önerilmektedir. Bu egzersizler yukarıda da belirtildiği gibi tamamen pelvik taban kaslarının kişi tarafından doğru bir şekilde yönetilmesine yöneliktir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Jinekolojik-laparoskopi
Hangi-kosullarda-tup-bebek-tedavisi-uygulanir
Tup-bebek-tedavisinde-basari-orani