Hangi Koşullarda Tüp Bebek Tedavisi Uygulanır?

Günümüzde birçok çift, doğal yollarla bebek sahibi olamamakta ve bebek sahibi olmanın yollarını aramaktadır. Doğal yollarla bebek sahibi olamayan çiftlerin, bu sorunlarını çözmek için başvurduğu yöntemler arasında tüp bebek tedavisi yer almaktadır. Tüp bebek tedavisi olabilmek için, kişilerin bu tedaviye uygun olmaları gerekmektedir. Tüp bebek tedavisinin uygulanabilmesi için gerekli koşullar nelerdir ve tedavi hakkında merak edilen diğer bilgileri anlatan yazımıza gelin hep birlikte göz atalım.

Yapılan araştırmalar sonucunda kısırlık tanısı konan çiftlerin, bebek sahibi olabilmek için başvurdukları ileri yardımcı üreme tekniğine tüp bebek tedavisi denir. Tüp bebek tedavisinde, anne adayından toplanan yumurtalarla baba adayından alınan spermler, laboratuvar ortamında birleştirilerek embriyo elde edilir. Elde edilen embriyolar, bir süre laboratuvar ortamında takip edilir ve uygun zamanda anne rahmine yerleştirilir. Transfer işleminden 12 sonra ise anne adayının gebe olup olmadığı test edilerek sonuç öğrenilir.

Gerekli Koşullar Nelerdir?

Tüp bebek tedavisi bilindiği üzere, kısırlık tanısı konan ve doğal yollarla gebe kalamayan kişilere uygulanmaktadır. Dolayısıyla tüp bebek tedavisine başvurmadan önce, 35 yaş altındaki çiftlerin 1 yıl boyunca korunmadan ve düzenli bir şekilde ilişkiye girmeleri gerekmektedir. 35 yaşını geçen kadınlarda yumurta rezervi azaldığından, ilişkiye girme süreleri 6 ay olarak belirlenir. 40 yaş üstündeki kadınlarda ise 3 ay düzenli ve korumasız şekilde ilişkiye girip, halen gebe kalamamış ise tüp bebek tedavisine başvurmaları gerekmektedir. Bunun dışında tüp bebek tedavisi için uygun görülen kişiler şöyle sıralanmaktadır;

  • Adet düzensizliği yaşayan kadınlar
  • Yumurta rezervinde azalma olanlar
  • Öncesinde dış gebelik geçirmiş olanlar
  • Yumurtalık iltihabı geçirmiş olanlar
  • Karın ameliyatına bağlı rahim yapışıklığı veya tüpleri kapalı olanlar
  • Operasyonla tüpleri alınanlarda
  • Cinsel yolla bulaşan hastalığı bulunanlar

Tüp bebek tedavisine başlamak için erkeklerde uygun görülen hasta tipleri işe şu şekildedir;

  • Cinsel yolla bulaşan hastalığı bulunanlar
  • Testis travması geçirenler
  • Erken boşalma sorunu bulunanlar
  • İnmemiş testis ameliyatı geçirenler
  • Radyasyon ortamında çalışanlar
  • Ailesinde kısırlık problemi bulunan kişilerde

Tüp bebek tedavisi için tamamen uygun görülen hastalar ise şöyledir;

  • Kanser tedavisi görenler
  • Eşlerde herhangi bir genetik rahatsızlık olanlar
  • Eşlerden birinde Hepatit ve HIV hastalığı bulunanlar.

Tedavi Kimlere Uygulanmaz?

Tüp bebek tedavisinin mümkün olmadığı kişiler ise şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Menopoza giren kadınlarda
  • Cerrahi operasyon ile rahmi alınan kadınlar
  • Sperm üretimi olmayan erkeklerde TESE yönteminde de sperm çıkamıyan hastalar.

Tedavi Aşamaları

Tüp bebek tedavisine başvuran çiftlerin tedavi sırasında geçirecekleri aşamalar sırasıyla şöyle;

  1. Doktor Muayenesi: Tüp bebek tedavisi için doktora başvuran çiftlerin, geçmiş öyküleri doktor tarafından dinlenerek tüp bebek tedavisinin planlaması yapılmaktadır.
  2. Yumurtalıkların Uyarılması ve Yumurta Oluşumu: Tüp bebek tedavisine uygun görülen anne adaylarına, adet döneminin 2.gününde yumurta geliştirici ilaç kullanımına başlatılır. Bunun nedeni, çok sayıda yumurta elde etmektir. Yumurta gelişimi için 8-12 gün boyunca ilaç kullanılması gerekmekte ve bu süreç zarfında yumurtaların gelişimini izlemek için düzenli olarak kontrole gidilmesi gerekmektedir.
  3. Yumurtaların Toplanması: Gerekli büyüklüğe erişen yumurtalar, yumurta olgunlaştırma iğnesi yapılarak olgunlaştırılır. Olgunlaşan yumurtalar, tercihen genel anestezi altında yaklaşık 15-20 dakika sürecek bir işlemle özenle toplanılır. Yumurta toplama işleminin yapıldığı aynı günde, baba adayından sperm örnekleri alınır. Sperm örneği alınan baba adayının, işlemden 2-5 gün önce cinsel ilişkiye girmemiş olması istenmektedir. Şayet baba adayından sperm alınamaz ise, Mikro TESE yöntemi kullanılarak spermler alınabilmektedir. Mikro TESE yöntemi, testisinde sperm bulunmayan kişilere uygulanmaktadır. Yaklaşık 30 dakika süren, kolay bir işlemdir.
  4. Döllenme: Anne adayından alınan yumurta ve baba adayından alınan spermler arasından en kaliteli olanlar seçilir ve laboratuvar ortamında döllendirilir. Döllenen embriyolar, transfer gününe kadar laboratuvar ortamında bekletilir.
  5. Embriyo Transferi: Laboratuvar ortamında döllendirilen ve kaliteli olan embriyolar, dölleme işleminden 2-6 gün sonra anne rahmine yaklaşık 10 dakika süren kolay bir işlemle transfer edilir. Transfer işlemiyle birlikte tüp bebek tedavisi de tamamlanmış sayılır. Transfer işleminden 12 sonra, anne adayına gebelik testi yapılarak tedavinin olumlu yanıt verip vermediği öğrenilir. Transfer işleminden sonra, gebelik testi yapılacağı güne kadar çiftlerin cinsel ilişkiye girmesi önerilmez. Embriyo transferi sonrasında, kalan kaliteli embriyolar dondurulabilmektedir. Bu sayede ilk tedavide gebelik oluşmaz ise kalan embriyolar ile yeniden transfer işlemi gerçekleştirilmektedir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Kadikoy-kadin-dogum-uzmani
Histeroskopi-sonrasi-iyilesme-sureci
Laparoskopi-nedir