İdrar kaçırma sorunu, kadınlar arasında düşünüldüğünden çok daha yaygın olan ve kadınların çoğu için ciddi problem haline gelmiş olan bir durumdur. Bu durumun genellikle, ilerleyen yaşla birlikte ortaya çıktığı düşünülse de, 30 yaş ve üzeri doğum yapmış ya da yapmamış kadınların bu sorunla karşı karşıya gelmeleri mümkündür.
Kadınlarda her yaş aralığında ve düşünüldüğünden daha çok karşımıza çıkan idrar kaçırma sorunu, günlük hayatı da olumsuz yönde etkileyen pek çok duruma yol açabilmektedir. İdrar kaçırma sorunu yaşayan kadınlarda, toplumdan soyutlanmaya kadar varabilen olumsuz etkiler söz konusu olabilmekte ve bu durum özgüveni de hedef alan yıpratıcı bir süreç oluşmasına yol açabilmektedir.
İdrar kaçırma sorunu yaşayan kişilerde, hapşırmak, egzersiz yapmak ya da gülmek gibi, gündelik hayatta gerçekleştirilen sıradan eylemler bile sorun haline gelebilmektedir. İdrarın, gündelik hayatın sıradan eylemleri sırasında bile istemsiz bir şekilde kaçırılması gerçeği, kişileri hem psikolojik hem de fiziksel olarak sarsmaktadır. Bu durum yaşanabilecek özgüven sorunları başta olmak üzere pek çok sorunu beraberinde getirebilmektedir. Bu bakımdan meydana gelen zincirleme olumsuz etkilere karşı, idrar kaçırma sorunuyla ilgili tedaviye başvurmak gerekmektedir. İdrar kaçırma tedavisinde etkili ve güvenilir bir işlem olarak lazer yöntemine değinmeden önce, idrar kaçırma nedenlerine ve diğer uygulanan tedavi seçeneklerine kısaca değinmek faydalı olacaktır.
Yetişkinlerde İdrar Kaçırma Çeşitleri
İdrar kaçırma durumları yetişkinlerde, genel olarak 3 ana başlık altında ele alınabilmektedir;
Stres Tipi İdrar Kaçırma ve Nedenleri
Stres tipi idrar kaçırma, duygusal duruma bağlı olmasından dolayı değil, karın bölgesinde basınç oluşturabilen gülme, hapşırma gibi eylemler sonucu ortaya çıkmasından dolayı bu şekilde adlandırılmaktadır.
Stres tipi idrar kaçırmanın nedenleri şu şekilde sıralanabilmektedir;
- İleri yaşlarda anne olunması
- Zorlu ya da fazla doğumlar gerçekleştirilmesi
- Fazla kilolara sahip olunması
- Menopoz dönemine girilmesi
Taşma Tipi İdrar Kaçırma ve Nedenleri
İdrarla birlikte mesanede kasılma meydana gelmektedir. Bu kasılma sonucunda mesane kapağının gevşemesi gerekmektedir. Ancak mesane kapağında yeterince gevşeme meydana gelmemesi sonucu, her idrara çıkma sonrası mesanenin tam olarak boşalmadığı hissi oluşmakta ve mesanede her seferinde kalan idrarın birikmesiyle taşma tipi idrar kaçırma sorunu ortaya çıkmaktadır.
Taşma tipi idrar kaçırma sorununun nedenleri şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Kadınlarda rahimde düşme yaşanması
- Erkeklerde prostat büyümesi sonucu mesanenin daralması
- Şeker hastalığı sonucu mesane sinirlerinde oluşan olumsuz etkiler
- Mesaneyi yöneten sinir hücrelerinde hasar oluşması
Sıkışma Tipi İdrar Kaçırma ve Nedenleri
Aniden meydana gelen sıkışmayla birlikte, acilen idrara çıkma gereksinimi duyulması şeklinde gerçekleşen idrar kaçırmalardır.
Sıkışma tipi idrar kaçırmanın nedenleri şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Mesanede taş bulunması
- Prostat kanseri tedavisi
- Erkeklerde iyi huylu prostat büyümesi gerçekleşmesi sonucu
- Kas ve sinir sistemini etkileyen hastalıklar
- Kadınlarda bazı idrar yolu hastalıkları
İdrar kaçırma sorunları; genetik faktörler sonucu kalıtımsal olarak, fazla kilo ya da obezite durumlarında, kabızlık ya da birtakım kronik hastalıklar nedeniyle ortaya çıkabilmektedir.
Karışık Tip İdrar Kaçırma ve Nedenleri
Mesane kaslarının zayıflaması sonucu oluşan stres tipi idrar kaçırma ile mesane kaslarının aşırı aktif olmasından kaynaklanan sıkışma tipi idrar kaçırmanın belirtilerinin aynı anda yaşanması sonucu ortaya çıkan idrar kaçırmalardır.
Karışık tip idrar kaçırmanın nedenlerini şu şekilde sıralayabilmekteyiz;
- Erkeklerde prostat ameliyatı geçirilmesi
- İleri yaş
- Düşkünlük niteliğinde yaşlılık
Tedavi Lazerle Nasıl Yapılır?
Lazer yoluyla gerçekleştirilen idrar kaçırma tedavilerinde, hastaların gündelik ve sosyal yaşantıları olumsuz yönde etkilenmeden, hızlı ve pratik bir tedavi sağlanabilmektedir.
Jinekolojide, son yıllarda daha sık uygulanmaya başlayan lazerle idrar kaçırma yöntemleri;
- Orta ve hafif derece idrar kaçırmaların,
- Karışık tip idrar kaçırmaların tedavilerinde uygulanabilmektedir.
Lazerle idrar kaçırma uygulamalarında, herhangi bir kesi uygulanmamaktadır. Kesi uygulanmaması sebebiyle, herhangi bir ağrı oluşumu ortaya çıkmamakta, dolayısıyla hastaya anestezi uygulanması gerekmemektedir. Ameliyatsız, kesi ve dikiş söz konusu olmadan gerçekleştirilen lazerle idrar kaçırma tedavilerinde, ayakta ve hızlı şekilde uygulanabilecek yöntemler bulunmaktadır.
Lazerle idrar kaçırma tedavisinde, öncelikli olarak hasta, jinekolojik muayene masasına alınmakta ve kullanılan özel bir spekulum ile hastaya pozisyon verilmektedir.
Uygulanacak lazer foto termal etki ile, kolajen dokuların üretimi arttırılmakta ve bu dokuların üretimi arttırılarak idrar torbasını yerinde tutan, aynı zamanda destekleyen vajen ve pelvik kaslarda sıkılaşma sağlanmaktadır. Böylece idrar kaçırma şikayetleri tedavi edilmektedir.
Lazerle idrar kaçırma tedavileri, en fazla 20-25 dakika süren işlemlerdir. Genellikle altı hafta ara ile üç seans uygulanır. Lazerle idrar kaçırma tedavileriyle, hastanın cinsel hayatında da normale dönme sağlanmaktadır. Lazerle idrar kaçırma tedavilerinde, kısa işlemler gerçekleştirilip etkili sonuçlar alınmasının yanı sıra, herhangi bir cerrahi müdahale söz konusu olmadığı için, enfeksiyon kapma riski minimum seviyede olmaktadır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Tanısal histeroskopi polip, myom, yapışıklık, septum gibi patolojilerin izlenerek tanı koyulması ama
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Aykut Coşkun ile vajinal halka ile doğum kontr
Asherman sendromu; rahim içi yapışıklık ya da rahimde yapışma olarak tanımlanmaktadır