asherman sendromu

Asherman sendromu; rahim içi yapışıklık ya da rahimde yapışma olarak tanımlanmaktadır. Rahim içerisinde yaşanan bu sendrom; rahmin bir bölümünde ya da tamamında görülebilmektedir. Genellikle rahimde uygulanan cerrahi işlemler sonrasında yaşanan Asherman sendromunun tedavi edilmemesi ciddi hastalıklara neden olabilmektedir.

Asherman Sendromu Nedenleri Nelerdir?

Asherman sendromunun nedenleri aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;

- Kürtaj

- Myomektomi

- Düşük yapma

Asherman sendromunun belirlenen nedenleri arasında en sık karşılaşılan faktör kürtajdır. Özellikle daha önce çocuk doğurmamış kadınlarda uygulanan kürtaj işlemi ya da dikkatsiz bir şekilde gerçekleştirilen rahim içi cerrahi uygulamalar sonrasında rahim duvarının enfeksiyona maruz kalması (endometrit) Asherman sendromunun başlıca nedenidir.

Asherman Sendromu Belirtileri

Adet kanamasının kesilmesi; Asherman sendromunun başlıca belirtisidir. Özellikle kürtaj ya da rahimde uygulanan diğer cerrahi işlemler sonrasında yaşanan adet kesilmesi ya da belirli düzeyde adet kanamasının azalması durumlarında mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. Asherman sendromunun belirtileri diğer pek çok genital system hastalıklarının belirtileri ile benzerlik göstermektedir. Bu nedenle tanısında geç kalınmaktadır.

Asherman sendromunun tanısında günümüzde histerosalpingografi (rahim filmi) ve histeroskopi yöntemleri uygulanmaktadır. Rahim içinin görüntülenmesini sağlayan bu uygulamalar Asherman sendromunun varlığını kolayca belirleyebilmektedir.

Asherman Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Asherman senromunun tedavisi elbette ki nedenlerine bağlı olarak planlanmaktadır. Bununla birlikte aynı zamanda yapışmanın büyüklüğü ve miktarı da tedavi planlamasında belirleyici olmaktadır. Genellikle çeşitli hormone ilaçlarının kullanılması ile iyileşebilen minimum rahim içi yapışıklıklar yaşanmaktadır. Ancak rahim içerisinde çok miktarda yapışıklık olması ve adet düzeninde olumsuz etkisi bulunan durumlarda cerrahi yöntemler de uygulanabilmektedir.

Asherman sendromunun cerrahi tedavisinde günümüzde histeroskopi yöntemi tercih edilmektedir. Serviks yolu ile uygulanan histeroskopi yönteminde rahim içi ayrıntılı bir şekilde görüntülenebilmekte ve yapışıklıklar ortada kaldırılabilmektedir. İşlem sonrasında hastaların ilaç kullanması gerekebilmektedir.

Asherman Sendromu Nasıl Oluşur?

Asherman sendromunun genellikle rahim içerisinde uygulanan cerrahi işlemler sonucunda geliştiğinden bahsetmiştik. Özellikle kürtaj işlemi sonrasında rahim duvarında hasar meydana gelmesi ve bu hasarın endometrit (enfeksiyona bağlı şekilde) iyileşmesi sonucunda gelişmektedir. Aynı zamanda doğum sonrasında (özellikle sezaryen doğum) da rahim içerisinde plasenta dokularının kalması da Asherman sendromuna neden olabilmektedir.

Asherman sendromu herhangi bir cerrahi işlem uygulanmamış kadınlarda da gelişebilmektedir. Bu durum ise genellikle menopoz sonrası dönemde yaşanmaktadır. Özellikle adet düzensizliği yaşanması ya da gebe kalamama durumlarında Asherman sendromunun varlığı sorgulanmalıdır.

Asherman Sendromu Hangi Sorunlara Neden Olabilir?

Asherman sendromu kadın yaşamında pekçok probleme yol açabilmektedir. Bu problemler aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;

- Adet olamama

- Adet kanamasında azalma

- Düşük

- Kısırlık (gebe kalamama)

Asherman sendromunun teşhisi genellikle adet olamama ya da gebe kalamama şikayetleri ile doktora başvurulması ve çeşitli tanı yöntemlerinin uygulanması sonucunda açığa çıkmaktadır. Bu nedenle özellikle üreme dönemindeki kadınların adet döngülerindeki herhangi bir şikayet yaşaması ya da gebe kalamama durumlarında ertelemeden doktora başvurmaları önerilmektedir.

Kısırlık ile İlişkili Asherman Sendromu Nedir?

Rahim içi yapışıklıklar bazı kadınlarda gebe kalmaya engel olmakla birlikte bazı kadınlarda da düşük problemlerine yol açabilmektedir. Normal gebelik oluşumu sürecinde sperm hücresi yumurtalıklarda döllenerek rahim içerisine ulaşması ve rahim duvarında tutunması gerekmektedir. Ancak Asherman sendromunda bu süreç rahim içerisindeki dokular embriyonun sağlıklı bir şekilde rahim duvarına yapışmasına engel olmaktadır. Bunun sonucunda da gebelik ya da doğum gerçekleşmemektedir.

Kadın genital sisteminde bulunan en önemli birimlerinden biri olan rahimde yaşanan şikayetler genellikle adet düzensizliğine ve kısırlığa neden olmaktadır. Sağlıklı bir üreme sistemi için fizyolojik koşulların ve biyolojik koşulların (hormonal denge) sağlıklı olması gerekmektedir. Bu nedenle yetişkin kadınların periyodik jinekolojik muayenelerini aksatmamaları gerekmektedir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Vajinismus-tedavisi-fiyatlari
Vajinismus-nedir
40li-yaslarda-tup-bebek-tedavisi