İdrar kaçırma probleminde tanı yöntemleri oldukça çeşitlidir. İlk aşamada doktor tarafından tıbbi öykü dinlenmeli ve teşhis için bir yol haritası çizilmelidir. Doktor bu aşamadan sonra hastadan idrar günlüğü tutmasını istemektedir. İdrara çıkma sıklığının not edildiği bu günlüğü doktor inceleyecektir.
Bu yöntemlerin haricinde teşhis amaçlı yapılan testler de bulunmaktadır,
- Boya Testi: Sağlık açısından zararı olmayan özel bir boya idrar torbasına verildikten sonra hastaya verilen ped ile yapılan inceleme ile sonucunda teşhis konulmaktadır. Pedin boyanıp boyanmaması sonucunda doktor tedavi yöntemi belirleyecektir.
- Ürodinami: İdrar boşalırken akış hızı ve idrar torbası dolduğunda oluşan basıncın hacimi incelenerek alınan sonuçlar doğrultusunda tedavi uygulanmaktadır.
- Stres Testi: Bu testin gerçekleştirilmesi için idrara sıkışmış olmanız gerekmektedir. Bu sırada doktor öksürmenizi isteyecek ve idrar kaçırma olup olmadığı tespit edilecektir.
- Sistoskopi: İdrar torbasının içini görme imkanı sunan bir tanı yöntemidir. İnce, ışıklı, ucunda mercek olan bir tüp ile doktor idrar torbasının içerisinde inceleme yaparak idrar kaçırma nedeni hakkında fikir sahibi olacaktır.
- Q-tip test; idrar yolu çıkışındaki hareketliliği gösteren bir testtir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
İdrar kaçırma nedenleri, tedavi yönteminin belirlenmesi açısından oldukça önemlidir. İdrar kaçırma p
İdrar kaçırma problemi tıp literatüründe üriner inkontinans olarak tanımlanmaktadır. Bu problem mesa