Vajinismus Tedavisi

Bir tür cinsel fonksiyon bozukluğu olan vajinismus, kadınlarda görülen cinsel ilişkiye girememe ya da ağrılı cinsel ilişki problmidir. Genellikle psikolojik nedenlerle açığa çıkan vajinismus problemi; birkaç seans süren terapi ve ev alıştırmaları ile tedavi edilebilmektedir. Öyle ki vajinismus problemi; Türkiye gibi kapalı toplum yapısında olan ülkelerde daha sık görülmektedir. 

Vajinismus problemi yaşayan kadınlar cinsel ilişkiye girememenin dışında jinekolojik muayene de olamamaktadır. Bununla birlikte tedavi edilmeyen vajinismus problemi; sosyal ortamlarda güvensizlik ve birtakım psikolojik problemlere neden olmaktadır.

Vajinismus Problemi Nedir?

Vajinismus, kelime anlamıyla, vagina (kılıf) ve ismus (eylem) kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşan, kadınların vajinasının alt kısmında yer alan kasların, istem dışı ve refleks olarak kasılması durumu sonucu, cinsel ilişkinin zorlu ya da imkansız ya da oldukça ağrılı hale gelmesine neden olan durumdur. Bu kasılmanın derecesine bağlı olarak penisin vajinaya girememe durumu söz konusu olmaktadır. Hatta bazen ilişkiye girme düşüncesi bile panik atak benzeri birtakım semptomlara sebep olabilmekte, bu durum cinsel ilişkiye girme denemesi sonucunda da meydana gelebilmektedir.,

Yaygın olarak gözlemlenen kadın psikoseksüel sorunlarından biridir. Çarpıntı, yaygın şekilde gözlemlenen vücut kasılmaları, panik ve korku genel itibariyle gözlemlenen semptomlarıdır. Sadece penis değil çoğu zaman parmak ya da tamponun etkisiyle de gerçekleşebilmektedir. Jinekolojik muayenelerde kullanılan spekuluma da benzer tepkilerin gelişebildiği gözlemlenmiştir. Bütün bunların yanı sıra vajinismus, tamamen hayal etme sebebiyle de gerçekleşebilmektedir. Bu durum, penisin ya da bir objenin vajinaya girişinin hayal edilmesi sonucunda da ortaya benzer semptomlarla çıkabilmektedir. Bu sebeple, cinsel ilişkiyle alakalı olmasıyla sınırlandırılmamalı, genel olarak cinsel etkinlikle alakalı ağrı ve korkunun sonucu olarak tanımlanmalıdır.

Vajinaya girilmesiyle ilgili fobi düzeyinde bir korku olan vajinismus, cinsel birleşme denemesi sırasında ortaya ileri derecede fiziksel acı çıkmasına ve bunun yanı sıra aynı şiddette ruhsal acıya sebep olmaktadır. Genellikle bu semptomlar beraberinde kaçınma tepkisini getirir. Ortaya çıkan spazmlar, beraberinde fobi ve kaçınmayı getiren kısır bir döngüye yol açar. Bu bozukluk, bireyde beliğin bir sıkıntıya ya da kişiler arası ilişkilerde zorluk ve problemlere sebep olmaktadır.

Salemo Trotula 1547 yılında vajinismusu, “bir kadının uyarılmasına rağmen bakire kalmasına neden olacak şekilde vulvasının daralması” olarak tanımlamıştır ve ilk kez 1867 yılında, Amerikalı jinekolog Sims tarafından vajinismus kavramı tanımlanmıştır.

Tanı Nasıl Konur?

Vajinismusla ilgili olarak yapılan ilk araştırmalarda, spazmların ortaya çıkmasına sebep olan sebebin, vajinanın boyutundaki yetersizlikten kaynaklandığı savunulmuştur. Ancak sonraki yıllarda yapılan araştırmalar sonucunda, cinsel uyarılmanın vajina boyutunda ve genişliğinde büyüme sağladığı ve sahip olduğu esnek yapı sebebiyle vajinanın, neredeyse her büyüklükte penisi içine alabilecek nitelikte olduğu ortaya koyulmuştur. Bu doğrultuda, vajinismusun fiziksel bir sorun olarak tanılanma çalışmalarından çok, psikolojik kaynaklı olduğu yönünde araştırmalar ağırlık kazanmıştır.

Geliştirilen vajinismus tanılarda, sadece cinsel organlarda görülen nitelikte bir aşırı duyarlılık gerçekleşme durumu olduğu düşüncesiyle hareket edilmiştir. Bu doğrultuda da, yaşanan vajinal kas spazmı ağrıya karşı oluşturulan fobik bir yanıt olarak nitelendirilmiştir. Bu nedenle vajinismus tedavilerinde, genişletme ya da ameliyat uygulamalarından çok, “psikoterapi” ve “cinsel eğitim” yaklaşımı benimsenmiştir.

Eğer yaşanan sorun ve gerçekleşen semptomlar, ilk cinsel deneyimden itibaren ortaya çıkıyorsa, birincil vajinismus söz konusudur. Birincil vajinismus, yaşam boyu vajinismus olarak da tanımlanabilir.

Eğer semptomlar, daha sonra ortaya çıkıyorsa ve bireyin cinsel yaşamında herhangi belirti ve sorunun yaşanmadığı doyurucu bir dönem bulunmaktaysa, ikincil vajinismus söz konusudur.

Durumsal (kısmi) vajinismus ise, belirli ortamlarda semptomların meydana gelmesi ve başka durumlarda oluşmamasıdır.

Yaygın (total) vajinismus ise, yaşanan cinsel sorunun bütün cinsel aktiviteler esnasında ortaya çıkmasıdır.

Vajinismus Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vajinismus genç kızın ilişki esnasında kendini istemsiz olarak kasması, erkeği reddetmesi ve ilişkiye girememesidir.

Ülkemizde görücü usulü evliliklerin hala olması, genç kızlara evlilik öncesi okul döneminde veya ailesi tarafından herhangi bir bilgilendirilme yapılmaması, dünyanın ve hayatın bir gerçeği olmasına rağmen hep geçmişte aynı konumdaki kötü örneklerin verilmesi genç kızlarda ilk ilişkide korku imparatorluğu yaratmaktadır. Aynı zamanda bu erkekler için de geçerlidir. Erkeklere de eğitim verilmediği veya yanlış ve kaba ilişki için önerilerde bulunulduğu için ilk ilişkide ki davranış ve yaklaşım genç kızda negatif bir etki yaratmaktadır.

Vajinismus öncelikle bir psikolojik sorun olarak değerlendirilmekte olup, acaba kızda bir anatomik sorun var mı?

Erkek doğru mu yapıyoru ayırt etmek lazım. Gerçek vajinismus hastaları jinekolojik masaya dahi yatamazlar. İknayla yatan hastalar ise muayene etme aşamasında kitlenme ve defans gösterirler. Muayene edebildiğimiz hastaların çoğunda ise basit psikolojik, anatomik veya erkek faktörü vardır. Erkeğin sert davranması sonrası kız kendini kitlemiştir veya kızlık zarı yapısı ilişkiye uygun değildir ve kız birkaç denemeden sonra artık kendini kitlemiştir.

Vajinismus edingel olmuştur. Jinekoloğa düşen iyi bir konuşma sonrasında hastayı jinekolojik muayene ikna etmelidir. Bu konuyla ilgilenen bir jinekolog eğer vajinismus anatomik veya eşe bağlı bir sorun olmadığı tanısını koyarsa asıl vajinismus tedavisi için harekete geçer. Burada kişisel iletişim, hipnoz, anotomi eğitimi ve seanslarla hasta vajinismus tedavisine yönlendirilir. Vajinismus tedavisinde eğer anatomik bir sorun varsa öncelikle sorun çözülür. Arkasından kişisel özel yöntem ve terapilerle sonuca gidilir.

Feminart Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek kliniğinde gerçek vajinismus tedavisi oranı %96 dır. Bu süreçte gerektiğinde cinsel fonksiyon bozukluklarıyla ilgilenen psikolog meslektaşlarımızla da hastalarımızı irtibat halinde tutmaktayız.

Vajinismus Tedavisi Sıkça Sorulan Sorular

Vajinismus Nedir?

Vajinismus kısaca cinsel ilişkiye girememe ya da ağrılı cinsel ilişki olarak tanımlanan bir cinsel fonskiyon bozukluğudur. Nedeni genellikle psikolojik olmakla birlikte fizyolojik problemler de vajinismusa kaynaklık edebilmektedir. Vajinismus  probleminin tedavisi ertelenmemelidir. Aksi halde; birtakım psikolojik problemler açığa çıkabilmektedir. 

Vajinismus Fiziksel mi Yoksa Psikolojik Bir Problem midir?

Vajinismus problemi her kadında farklı nedenler ile açığa çıkabilmektedir. Genellikle psikolojik kaynaklıdır ve çocukluk dönemi ile gelişme çağında yaşanan olaylar da vajinismusa neden olabilmektedir.

Vajinismus Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Vajinismus problemi tedavi edilmediği taktirde ya da tedavisine geç kalınması halinde birtakım psikolojik problemler açığa çıkabilmektedir. Bu durum kadının hem sosyal ilişkilerini hem de duygusal ve cinsel bağlamdaki ilişkilerini olumsuz etkilemektedir.

Vajinismus Tedavisi Nasıl Olur?

Vajinismus tedavisinde öncelikle nedenleri belirlenmektedir. Bu probleme neden olan faktörlerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bununla birlikte farklı terapi teknikleri uygulanmaktadır. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa o kadar kısa sürede iyileşme sağlanabilmektedir. 

Vajinismus Terapisine Eşimin de Katılması Gerekir mi?

Vajinismus problemi sadece kadınların sorumluluğuna bırakılmamalıdır ve tedavi sürecine eşlerin de katılması önerilmektedir. 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

İstanbul-tup-bebek-tedavisi
vajina-beyazlatma
Kisirlik-tedavisi